/Files/images/Організація харчування.png

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ

- Закон України «Про освіту» від 23.05.1991 №1060-XII

- Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 №2628-ІIІ

- Закон України «Про дитяче харчування» від 14.09.2006 №142-V

- Наказ Міністерства освіти інауки України від 21.11.2002 №667

- Наказ Міністерства охорони здоров’я України таМіністерства освіти інауки України від 01.06.2005 №242/329

- Наказ Міністерства освіти інауки України таМіністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 №298/227

- Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 №1140

- Наказ Міністерства освіти інауки України, Міністерства охорони здоров’я України «Щодо невідкладних заходів зорганізації харчування дітей удошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» від 15.08.2006 №620/563

- Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, «Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти» від 174.11.2020 №2347

- Лист Міністерства освіти інауки України «Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь унавчальних закладах» від 11.09.2009 №1/9-630

- Лист Міністерства освіти інауки, молоді таспорту України «Про здійснення контролю заорганізацією харчування дітей удошкільних навчальних закладах» від 23.05.2012 №1/9-396

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ

В БАЛАКЛІЙСЬКОМУ

ДНЗ (ЯСЛА-САДОК) № 10:

Діти – наше майбутнє! Від здоров’я дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування. Заклад дошкільної освіти має забезпечити належне харчування для своїх вихованців.

Організація харчування дітей в Балаклійському ДНЗ (ясла-садок) № 10 у 2021 році здійснюється відповідно Закону України «Про освіту», Закону України « Про дошкільну освіту», Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів від 23.12.97 р.№ 771/97-ВР (із змінами), постанови Кабінету міністрів України « Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 року № 1591, наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України «Про порядок організації харчування дітей у дошкільних начальних закладах від 01.06.2005р. № 249/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 р. № 298/227, відповідно Рішення ІІІ сесії VIІІ скликання Балаклійської міської ради від 22 грудня 2020 року № 63-VIІ «Про встановлення у 2021 році батьківської плати за харчування дітей в дошкільних навчальних закладах та закладах загальної середньої освіти Балаклійської міської ради».

За організацію харчування дітей в ЗДО відповідає завідувач, сестра медична старша.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Режим харчування дітей в закладі дошкільної освіти відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем.

Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю, санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) все промарковане, використовується лише за призначенням та замінюються при забрудненні.

Згідно норм на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі, дезінфікуючі засоби з метою дезінфекції об’єктів. Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає вимогам «Санітарних правил» та охорони праці.

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є: енергетична цінність раціону харчування, що відповідає енерговитратам дітей; збалансованість та максимальна різноманітність раціону; технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність; забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню (на зимово-весняний період; осінній та літній періоди), затвердженим Держпродспоживслужбою Харківської області; щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розкладка окремо для вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

Кожного дня, старшою медичною сестрою закладу ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міською Держпродспоживслужбою.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад 2-4 рази на тиждень. Медичною службою закладу здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м’ясо, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації.

Старша медсестра та завгосп ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Завгосп (комірник) дотримується термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Безпека і якість продуктів харчування та продовольчої сировини залежить від умов їх зберігання, у тому числі від температури, вологості. Комора, де зберігаються продукти харчування, має достатню вентиляцію, суха . Овочі зберігаються в овочесховищі. Стан овочів при зберіганні контролюється 1-2 рази на тиждень.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медсестра веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.
Старша медична сестра закладу контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Завідуюча відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Мікробне забруднення продуктів, що виникає при їх первинній обробці, ліквідується наступною термічною обробкою.

Завідуюча, старша медсестра, вихователі груп дошкільного закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ЗДО.
Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп та харчоблоку, щодня розміщується меню.

Кухарі відповідають за зберігання та використання денного запасу продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за санітарний стан приміщень харчоблоку. Кухари суворо дотримуються під час приготування страв поточності виробничого процесу (технології виготовлення), видають дітям готові страви не раніше ніж за пів години після зняття проби призначеною відповідальною особою за зняття проби у суворо визначений час з інтервалами не більше 3 – 4 години, суворо дотримуються правил особистої гігієни. Санітарний одяг (халати, хустки, фартухи, ковпаки) замінюють при забрудненні.

/Files/images/20210304_090255.jpg

/Files/images/2017_2018/20181120_114850.jpg

/Files/images/2017_2018/20181120_113139.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 872

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.